Antalya Barosu’na tepki sürüyor: Özür dileyin
Antalya Barosu’nun Uğur Mumcu Özel Hukuk Ödülü verdiği Avukat Müjde Tozbey Erden’den komünist ve Kürt kimliği dolayısıyla ödülü geri alması tepki çekmeye devam ediyor.
Van’daki birçok kurum yaptıkları ortak açıklamada Erden’in TKP üyesi olması ve Kürt kimliği dolayısıyla ödülün geri çekilmesine tepki gösterdi.
VAKAD, TMMOB, Mavigöl Kadın Derneği, MAZLUMDER, Van KAMER, VAKASUM, İHD, DEP-DER, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Van Şubesi, KESK Van Şubeler platformu, Van Hakkâri Tabip Odası, Van Barosu Kadın Hakları Merkezi, YAKA-KOOP, TUYADDER, Van Üniversitesi Öğretim Elemanları Derneği, Van Kent Konseyi Kadın Meclisi ve Genel-İş’in yayınladığı ortak açıklama şöyle:
Antalya Barosu 2006 yılından bu yana düzenlediği Uğur Mumcu’yu anma etkinlikleri kapsamında her yıl çeşitli hukukçulara yapmış oldukları çalışmalar nedeniyle “Uğur Mumcu Özel Hukuk Ödülü”nü vermektedir.
Bu yıl verilecek ödül için Antalya Barosu Kadın Hakları Kurulu, 17 yaşında hamileyken kocası tarafından katledilen Eylem Pesen ile Van ve çevresinde başka katledilen kadınların avukatlığını yaptığı için ve Van Barosu Kadın Hakları Komisyonu’ndaki diğer çalışmaları nedeni ile Av. Müjde Tozbey Erden’i aday göstermiştir. Ödül Av. Müjde Tozbey Erden’e önce Antalya Barosu yönetim kurulu kararı ile veriliyor ve bu durum ilan ediliyor.
Alınan bu karardan sonra 6 avukatın, Av. Müjde Tozbey Erden’in TKP üyesi olduğunu, anadilde eğitim ve savunma hakkını savunduğunu için siyasi düşüncelerini tasvip etmediklerini ve bu nedenle ödülün kendisine verilmesini istemediklerini aksi takdirde ödül töreninde bu durumu protesto edeceklerini dilekçe ile Baro’ya bildirmeleri üzerine ödülün Av. Müjde Tozbey Erden’e verilmesinden vazgeçiliyor. Antalya barosuna bağlı 6 avukatın bu dilekçesi üzerine Antalya Barosunun ödülü geri alma kararı adalet ve eşitlik ilkeleri ile çelişmektedir.
Bu süreçte ülkenin ve dünyanın dört bir yanından Barış, adalet, özgürlük ve eşitlik talepleri yükselirken hukukçulardan oluşan bir kurumun adilane olmayan, milliyetçiliği kışkırtıcı nitelik taşıyan, adalet duygusunu inciten bu tavrının toplumsal barışa hizmet etmediğini düşünüyoruz. Hiç kimse Kürt olduğu için, Kürtçe anadilde eğitim ve savunma hakkını savunduğu için, TKP üyesi olduğu için veya kadın olduğu için artık ayrımcılığa uğramamalı. Hiç kimse adalet ve eşitlik ilkeleri doğrultusunda inanç, dil, etnik köken, yaş, cinsiyet, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, bedensel özellikler, yaşam tarzı ya da herhangi bir sosyal statü temelli ayrımcılığa ve sosyal dışlanmaya, yoksulluğa, emek sömürüsüne maruz kalmamalıdır. Antalya barosunun görevi ayrımcılık yapmak değil, ayrımcılığa karşı mücadele etmektir. Antalya Barosu yönetiminin bu tavrından dolayı Tüm Türkiye halklarından özür dilemesini ve Antalya barosu bünyesinde milliyetçi, ayrılıkçı refleks gösteren avukatları ödülü geri almak için bahane etmeyerek bu avukatların böyle bir ayrılıkçı dilekçe verdiklerinden dolayı avukatlar hakkında işlem yapmasını istiyoruz.